Vrouwen van Amsterdam, kapitaal van de stad

‘Vrouwen van Amsterdam, Kapitaal van de stad’ schetst een beeld van voor velen onbekende leefwerelden waarin onderwerpen zoals; ‘de schaamtecultuur van moslima moeders met kinderen met een beperking’, ‘Ellie Lust over de harde werkelijkheid rond homogerelateerd geweld’, of Haidy Bijnaar over tienerzwangerschappen en afwezige vaders, uitsluiting en armoede onder meer centraal staan.

Soort:

Documentaire

Afnemer:

AT5

Jaar:

2016

Over de serie

De serie schetst een beeld van voor velen onbekende leefwerelden waarin onderwerpen zoals; ‘de schaamtecultuur van moslima moeders met kinderen met een beperking’, ‘Ellie Lust over de harde werkelijkheid rond homogerelateerd geweld’, of Haidy Bijnaar over tienerzwangerschappen en afwezige vaders, uitsluiting en armoede onder meer centraal staan.

Het onzichtbare wordt zichtbaar en het onbespreekbare wordt bespreekbaar gemaakt in deze bijzondere serie. Deze vrouwen laten zien dat ze niet het probleem van de samenleving zijn en geholpen dienen te worden maar een kans hebben gekregen en deze volop hebben benut. Zij zijn het ‘Kapitaal van de stad!’De 18 op zichzelf staande portretten geven een intiem beeld van het leven waar de geportretteerde kleurrijke vrouwen en man zich in Amsterdam begeven. Elk zijn op hun eigen manier succesvol in de maatschappij. Ze zijn allesbehalve de sociale ‘outcast’ van gastarbeider. Hun ouders hebben zelf de zware consequenties van migratie ondervonden en de tol is in hun ogen ruimschoots betaald.

De vrouwen hebben elk hun eigen verhaal. Sommige onder hen hebben taboes moeten doorbreken, hebben te maken gehad met ongelijkheid tussen man en vrouw en hebben hun eigen identiteit moeten ontdekken. Voormalig BNN presentatrice Zarayda Groenhart verzamelde al haar moed en kwam naar buiten met haar verhaal over seksueel geweld. Zij breekt de lans voor vrouwen die te maken hebben met seksueel geweld. Ook Leila Badou, Ellie Lust, Aytun Aydin, Marian Spier, Haidy Bijnaar en alle geportretteerden zijn ‘role models’ en staan op de barricade als het gaat om emancipatie, zij hebben zelf ook een indrukwekkende weg bewandelt. Wat motiveert deze vrouwen? Wat houdt hen op de been? Van ‘pionier’ tot changemaker! Vrouwen van Amsterdam, Kapitaal van de stad!

De makers hopen op deze manier vooroordelen te beslechten, de  afstand tussen groepen op sociaal-economisch en of sociaal-cultureel gebied tegen te gaan en een lans te breken voor meer diversiteit in de media.