Uit de bak, aan de bak

In de zevendelige documentaireserie ‘Uit de bak, aan de bak’, van NTR en Human Nature films duiken programmamaaksters Mildred Roethof en haar camera team in de wereld van jong volwassen ex-delinquenten en ‘wajongeren’ die aan de bak willen. De jongeren komen uit uiteenlopende families en zijn in hun leven geconfronteerd met heftige, vaak meervoudige problemen als vaderloosheid, agressie, drugsverslaving of een liefdeloze opvoeding waar verwaarlozing de boventoon voerde.

Soort:

Documentaire

Afnemer:

NTR

Jaar:

2012

Over de serie

In de zevendelige documentaireserie ‘Uit de bak, aan de bak’, van NTR en Human Nature films duiken programmamaaksters Mildred Roethof en haar camera team in de wereld van jong volwassen ex-delinquenten en ‘wajongeren’ die aan de bak willen. De jongeren komen uit uiteenlopende families en zijn in hun leven geconfronteerd met heftige, vaak meervoudige problemen als vaderloosheid, agressie, drugsverslaving of een liefdeloze opvoeding waar verwaarlozing de boventoon voerde. Het zijn jongeren die op school vaak niet hun beste tijd hebben gehad, maar die nu wel willen laten zien wat ze waard zijn en er alles aan willen doen om de aansluiting met de maatschappij niet te missen.

We zien hoe ontspoorde jongeren die voor uiteenlopende vergrijpen in de bak hebben gezeten, een kans krijgen om ‘aan de bak’ te gaan. We zien de jongeren worstelen om iets van hun leven te maken. In leerwerktrajecten worden ze klaargestoomd om terug te keren op de arbeidsmarkt. De realiteit is dat het leven van de ontspoorde jongeren er bijna altijd grauw, eenzijdig en hard heeft uitgezien. Een leven zonder stimulans en voorbeeldfuncties. Om ze te motiveren en te inspireren ontmoeten ze bekende Nederlanders als Henk Schiffmacher, Ernesto Hoost en Georgina Verbaan die dichterbij hen staan dan ze vermoeden.‘Uit de bak, aan de bak’ is televisie vol intensieve en emotionele elementen waarbij de makers dicht op de huid van de jongeren zitten. En net als bij roulette rolt ook in hun leven de bal een kant op die je van tevoren niet kunt weten.

De zevendelige tv-serie bestaat uit drie opzichzelfstaande tweeluiken van elk 2 x 25 minuten en één aflevering van 25minuten.