The Dark Side of Paradise – Correct Raping

Filmmaakster Mildred Roethof maakte in opdracht van de NTR in de Zuid-Afrikaanse sloppenwijk Khayelitsha een indrukwekkende documentaire over het verschijnsel van corrective rape. In Khayelitsha, maar ook in andere getto’s, verkrachten bendes mannen lesbische meisjes en vrouwen om hen te ‘genezen’ van hun seksuele voorkeur. In de film vertellen slachtoffers over de seksuele misdaden die ze moeten ondergaan maar komen ook potentiële daders aan het woord.

Soort:

Documentaire

Afnemer:

NTR

Jaar:

2009

Over de serie

Filmmaakster Mildred Roethof maakte in opdracht van de NTR in de Zuid-Afrikaanse sloppenwijk Khayelitsha een indrukwekkende documentaire over het verschijnsel van corrective rape. In Khayelitsha, maar ook in andere getto’s, verkrachten bendes mannen lesbische meisjes en vrouwen om hen te ‘genezen’ van hun seksuele voorkeur. In de film vertellen slachtoffers over de seksuele misdaden die ze moeten ondergaan maar komen ook potentiële daders aan het woord. De vrouwen staan er alleen voor,   zij krijgen nauwelijks steun en begrip. De enkeling die deze gang rape bij de politie aangeeft, wordt eerder als uitlokker (waarom ben je ook lesbisch!) dan als slachtoffer gezien.

De makers zijn erin geslaagd om te filmen in de sloppenwijken  waar het onheil zich afspeelt. Funeka Soldaat en andere slachtoffers vertellen er hun huiveringwekkende verhalen. Het wordt pijnlijk zichtbaar, dat het erg slecht gesteld is met de emancipatie en dat de overheid de ogen sluit. In een land waar volgend jaar het voetbalgeweld van de wereldkampioenschappen losbarst, zet deze film alvast een punt op de agenda wat de mensenrechten betreft.