The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady in première op Nederlands Filmfestival

The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady in première op Nederlands Filmfestival

The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady in première op Nederlands Filmfestival

Op zondag 24 september ging onze meest recente productie, The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady' in premiere op het prestigieuze Nederlands Filmfestival.

Honderden genodigden, geïnteresseerden, familieleden en vrienden, wierpen vanuit de Stadsschouwburg in Utrecht een eerste blik op het leven van Cynthia McLeod, een waar icoon in de Nederlands-Surinaamse geschiedenis.

De film wordt verteld aan de hand van Cynthia’s laatste grote wens: de restauratie van het Elisabeth Samson Huis tot prachtig museum. Cynthia deed, voor één van haar boeken, 12 jaar lang uitgebreid onderzoek naar Elisabeth Samson (1715-1771). Samson wist op het toppunt van de slavernij als vrije zwarte vrouw uit te groeien tot de rijkste vrouw van Suriname. Vanwege het feit dat Elisabeth Samson slaven bezat die haar plantages onderhielden, is zij voor sommige mensen niet onomstreden. Door haar zelf vergaarde rijkdom, maar vooral door haar huwelijk met een witte man, onderscheidde Elisabeth zich van de bestaande verhoudingen. Dit zorgde tegelijkertijd voor beroering in het achttiende-eeuws Suriname, dat een duidelijke scheiding tussen zwart en wit kende. Cynthia vertelt dat Elisabeth Samson, ondanks de vele obstakels die op haar pad werden gelegd, altijd heeft gedacht: “Ik zal jullie laten zien wat ik kan. Ik ga jullie laten zien wie ik ben.” Cynthia herkent deze eigenschap in zichzelf en is vastbesloten om haar droom te verwezenlijken.

In de film zijn we getuige van alle malheur en hindernissen die zich voordoen bij de verbouwing van het immense huis van Elisabeth Samson. Zo hoopt Cynthia dat de geschiedenis bewaard blijft voor toekomstige generaties. Het is een traject vol hoogte- en dieptepunten. We zien hoe Cynthia haar best doet om de Surinaamse ambtelijke molen voor te blijven en hoe ze man en macht inspant om deze laatste droom te realiseren. De film toont een intiem, karaktergedreven verhaal van de grande dame op het publieke toneel. We komen op bijzondere plekken en halen herinneringen op die een belangrijke rol in haar leven spelen. Cynthia laat zich van haar kwetsbare kant zien wanneer zij, als dochter van de eerste Surinaamse president, over haar opvoeding praat. Ze praat openhartig over ouder worden, overgave, leven en dood, over motivatie en daadkracht. Het is een inspirerend verhaal over een sterke persoonlijkheid die, ondanks haar leeftijd en beperkingen, nog steeds alles uit het leven haalt.

We zien hoe Cynthia deelneemt aan debatten, lezingen en televisieprogramma’s. Ze blijft betrokken bij sociale kwesties binnen de huidige samenleving. Zo lucht een jonge student tijdens een gastcollege zijn hart over zijn achternaam Neger. Hij vertelt hoe dat in het dagelijks leven in de weg zit, terwijl Cynthia vindt dat er geen taboe op het woord zou moeten rusten.

Vanaf 4 oktober is de film te zien in filmhuizen door het hele land.