Impactprogramma
Unbox Liesje Bonaire

Soort:

Vertoning, workshop en paneldiscussie

Locatie:

Bonaire

Jaar:

2024

CLAIM YOUR FREE TICKETS FOR UNBOX BONAIRE

Inleiding

Het voorkomen en bespreekbaar maken van seksueel geweld begint bij het bespreekbaar maken en daarmee een veranderend bewustzijn in de samenleving. In een eerder succesvol uitgevoerde editie in Curaçao kwam dit overduidelijk naar voren onder de jongeren. Doordat het project succesvol verliep, werd ons gevraagd om het project uit te breiden naar Bonaire.   

Op zowel Curaçao als Bonaire zijn er veel hardnekkige taboes rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag en is het daardoor lastig bespreekbaar. Door middel van dit event, met een belangrijke rol voor de documentaire en het kwetsbare verhaal van de hoofdpersoon Liesje, kan er aan de hand van een aansprekend, persoonlijk en indrukwekkend verhaal een belangrijke stap gezet worden. 

Door middel van de driedelige documentaireserie ‘Het Leven als Liesje’, die op RTL/Videoland te zien is, worden Bonairiaanse jongeren en slachtoffers van seksueel geweld meegenomen in het verhaal van de 29-jarige Curaçaose Liesje Obispo. Liesje, die in 1992 in het Curaçaose vissersdorpje Boka Sami geboren wordt, lijkt – ondanks het ontbreken van een vaderfiguur – op te groeien tot een trotse en zorgeloze jonge vrouw. Vanaf het moment dat zij op 8-jarige leeftijd slachtoffer wordt van seksueel misbruik dat door een oom (een vriend van haar tante) gepleegd wordt, verandert dat beeld snel – het misbruik zal haar haar leven lang achtervolgen. Als zij na haar verhuizing naar Nederland op 13-jarige leeftijd slachtoffer wordt van de grootste groepsverkrachting die het Nederland ooit gekend heeft, stort Liesjes hele wereld in. De daders laten een groot litteken achter op Liesjes leven. 

Haar indringende verhaal is helaas niet uniek, maar op het relatief kleine Bonaire en in de Antilliaanse gemeenschap in Nederland is seksueel geweld voor velen een onbespreekbaar taboe. Hierdoor ontbreken officiële cijfers over de frequentie waarop het plaatsvindt. 

De Curaçaose Stichting Tegen Kindermishandeling stelt dat alleen al zo’n drie op de tien kinderen op de eilanden te maken krijgt met seksueel geweld, waarbij verkrachting een veelvoorkomende vorm is.  De documentaire toont de levens veranderende gevolgen die seksueel geweld met zich mee kan brengen en toont het verdriet en de schaamte die er vaak bij komt kijken. De film laat zien hoe Liesje, die dankzij haar striptease- en muziekcarrière relatief bekend is op onder andere Bonaire, zich na een turbulente levensloop uit de problemen probeert te werken. 

Deze zoektocht en reis naar een stabiele levensstijl wordt in de documentaireserie op een krachtige manier in beeld gebracht. Liesje weet als geen ander – op een unieke maar inspirerende manier – het onbespreekbare bespreekbaar te maken. Zonder gêne en zonder taboes: precies wat beide eilanden nodig hebben om dit onderwerp op de kaart te zetten en bewustzijn te creëren – de eerste stap naar verandering. 


Het project

Wij hebben gekozen voor een naam die kort en krachtig is en de doelgroep aanspreekt: UnBox, deze naam staat voor het naar buiten komen met je verhaal over grensoverschrijdend gedrag, trauma en misbruik. Taboe of schaamte rondom het onderwerp staan immers heling in de weg.

De voorbereiding voor UnBox Bonaire is in 2023 gestart, Stichting Achmea Slachtoffer & Samenleving is de partner met wie destijds het event op Curaçao is geïnitieerd. Naar aanleiding van het succes in Curaçao zijn begin 2023 de gesprekken voor een`Bonaire editie' gehouden en hebben zij het merendeel van de funding verstrekt voor deze editie.

Daarnaast werken we samen voor wat betreft de lokale uitvoering in Bonaire met onze partner Stichting Perspectiva, een betrouwbare stichting met als voorzitter Jona Chirino Felida, zij coördineert sinds september vorig jaar de lokale uitvoering op Bonaire. Het Mental Health Carribean (MHC) heeft toegezegd mee te werken, een GGZ psycholoog van hen zal deelnemen aan het panel. Zij zal vertellen welke hulp men bij MHC kan krijgen. Ook zal het MHC een informatie tafel hebben met nog een extra collega ambulant aanwezig. Daarnaast heeft Akseso toegezegd om zitting te nemen in het panel. Bij Akseso is tevens reeds uitgebreid overleg gevoerd over de implicaties die deze campagne met zich mee kan brengen en is al globaal gebrainstormd over een mogelijke vervolg aanpak die Akseso op gang kan gaan zetten. Akseso ondersteunt het initiatief en waren op verzoek van de VMBO al gestart met uitstippelen van een aanpak voor bredere voorlichting en bewustwordingscampagne.




Partner