Rauw en Puur

“Rauw & Puur, is een 8-delige documentaire-serie die uit twee seizoenen van 4 afleveringen bestaat, over jongeren die in straatculturen en subculturen leven. Mildred Roethof duikt in de belevingswereld van deze jongeren en wil weten hoe zij met actuele thema’s, universele waarden omgaan. Een zoektocht naar hoe jongeren die de straatcultuur en subculturen eigen hebben gemaakt, omgaan met waarden.

Soort:

Documentaire

Afnemer:

NTR

Jaar:

2009

Over de serie

Rauw en Puur, is een 8-delige documentaire-serie die uit twee seizoenen van 4 afleveringen bestaat, over jongeren die in straatculturen en subculturen leven. Mildred Roethof duikt in de belevingswereld van deze jongeren en wil weten hoe zij met actuele thema’s, universele waarden omgaan. Een zoektocht naar hoe jongeren die de straatcultuur en subculturen eigen hebben gemaakt, omgaan met waarden.

De waarden op straat, de waarden in hun leven, waarden die in elk leven een rol spelen. In elke aflevering staat een thema centraal, waarbij Roethof niet alleen een verkennend onderzoek doet maar ook het leven van deze jongeren in beeld brengt. Realistisch en aangrijpende verhalen passeren de revue. De jongeren worden zo dicht mogelijk op de huid in beeld gebracht met oog voor hun worsteling en dilemma’s, hoogte en dieptepunten.

AANLEIDING: We worden overspoeld met verhalen dat het met grote groepen jongeren dreigt mis te gaan of mis is. In Nederland is er veel onrust en zorg over de ‘jeugd van tegenwoordig’. Te jong aan de seks, te jong aan de criminaliteit, Marokkaanse, Antillaanse en Surinaamse jongens zonder perspectief op werk en ook de integratie verloopt niet vlekkeloos.

Tegelijkertijd heeft het overgrote deel van de Nederlandse bevolking eigenlijk geen goed beeld van het leven van die jongeren waar we ons zo zorgen om maken. Hoe ziet hun leven eruit? Waar houden ze zich mee bezig en hoe erg en uitzichtloos is hun leven eigenlijk? In hoeverre gaat het om een verloren generatie?

In de tweede serie van Rauw en Puur duikt documentairemaakster Mildred Roethof in de voor velen onbekende wereld, waarin criminaliteit, geweld, gedwongen seks, liefdeloosheid en verwaarlozing door ouders de boventoon voeren. De vier op zichzelf staande afleveringen geven een indringend beeld van het leven waar de meisjes zich in begeven.