Documentaire Cynthia McLeod op 27 en 28 juni op NPO2

Documentaire Cynthia McLeod op 27 en 28 juni op NPO2

Documentaire Cynthia McLeod op 27 en 28 juni op NPO2

Hilversum, 17 mei - In de documentaire 2Doc: De presidentsdochter en de rijkste vrijgeboren vrouw is de hoofdrol voor begenadigd schrijfster Cynthia McLeod (1936). Zij heeft zichzelf nog één laatste levensmissie gesteld: de geschiedenis van de slavernij en Elisabeth Samson (1715 - 1771) onder de aandacht te brengen. Laatstgenoemd is de legendarische eerste vrijgeborene en zwarte vrouwelijke multimiljonair van Suriname. Op donderdag 27 en vrijdag 28 juni is de tweedelige documentaire om 22.15 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Filmmaakster Mildred Roethof volgt icoon Cynthia McLeod (1936) op een duizelingwekkende reis door ons koloniale verleden. McLeod heeft een queeste; aandacht voor Elisabeth Samson, de eerste vrijgeborene en eerste zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname.

Vrouwen kwamen in historische werken nauwelijks voor, laat staan zwarte vrouwen. De gecreëerde onwaarheden, mythen en stereotypen ontkracht McLeod door middel van diepgravend feitelijk onderzoek. Een documentaire over de vlijmscherpe Elisabeth Samson en Cynthia McLeod, met inzichten die een verrassend licht werpen op het ‘sorry' van Nederland. We zien McLeod in het Amazone regenwoud, bij minister-president Rutte in het Torentje en bij president Santokhi in het Presidentieel Palei tijdens de chaos van de Nederlandse excuses. McLeod praat openhartig en ontroerend over ouder worden, overgave, leven en dood, daadkracht en haar laatste wens. Een sterke persoonlijkheid met een groot gevoel voor humor, die nog steeds alles uit het leven haalt en zich blijft inzetten voor sociale kwesties binnen de Nederlandse en Surinaamse samenleving.

Cindy Kerseborn Penning

Regisseur Mildred Roethof heeft de Cindy Kerseborn Penning gewonnen met de documentaire 2Doc: De presidentsdochter en de rijkste vrijgeboren vrouw. De award is in het leven geroepen voor het tonen van kleur in de media. Dat houdt in dat het werk gemaakt is door mensen van kleur of gaat over mensen van kleur. De term 'kleur' verwijst hier naar een 'state of mind'.

2Doc: De presidentsdochter en de rijkste vrijgeboren vrouw

Donderdag 27 en vrijdag 28 juni

Om 22.15 uur bij MAX op NPO 2