In Lelystad zitten de zeshonderd zwaarste criminelen van Amsterdam achter de tralies. Veel mensen ontwijken deze criminelen het liefst, maar Minchenu Maduro helpt hen juist met reïntegreren. Pedagoog Minchenu Maduro werkt met mannen uit de Top600: ‘Sommigen zijn getraumatiseerd door hun daad’
Ze groeide op in een buurt waar ze van kinds af aan werd geconfronteerd met zware criminaliteit. Al jong wist ze het vertrouwen te winnen van zware jongens, nu werkt ze met criminele veelplegers. Hoe breek je door hun kille façades heen? Hoe win je hun vertrouwen, waar ligt de verbinding en wat is hun kracht? In een ontwapenend en aanstekelijk portret filmt Mildred Roethof haar in de gevangenis in Lelystad.
Vanuit stichting Brandon prikkelt zij de gedetineerden wanneer ze terugkeren in de maatschappij om het boevenleven voorgoed vaarwel te zeggen.
gedetineerden krijgen de kans om hun levensverhaal op een speelse manier te delen met een publiek door middel van een theatervoorstelling georganiseerd door stichting Brandon.
Om de stad veiliger te maken, krijgen veelplegers van High Impact Crimes sinds 2011 een integrale persoonsgerichte aanpak: de Top600-aanpak. High-Impact delicten zijn bijvoorbeeld woninginbraken, straatroof en overvallen.
Doel van deze aanpak is: het stoppen van het plegen van criminaliteit. We willen ze perspectief bieden en voorkomen dat broertjes en zusjes hun slechte voorbeeld volgen.
Criteria Top600 uitgebreid
We hebben de criteria om op de lijst Top600 te komen onlangs uitgebreid. De aanleiding was de toename van de impact van drugshandel op het openbare leven in de wijken en het excessief geweld in de openbare ruimte. Vanaf juli 2019 komen er dus ook personen in de Top600-aanpak op basis van drugs- en geweldscriteria. De inzet hierbij is voorkomen dat deze personen doorgroeien in de (drugs)criminaliteit en overgaan tot het plegen van excessief geweld.