Human Nature Films

Maakt storytelling content met scherp oog voor cinematografie waarmee we een positieve impact op de maatschappij teweeg  brengen. Vanuit een bicultureel perspectief snijden we maatschappelijke thema’s aan die de discussie op gang brengt om de verschillen tussen mensen te overbruggen en hen dichter bij elkaar te brengen.

Contact Us
HumanNatureFilms
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 32
1054 SP, Amsterdam, The Netherlands
+31 (0) 20 718 91 84
info@humannaturefilms.com
SUBSCRIBE

Documentaires

HUMAN NATURE FILMS

 

DOCUMENTAIRES

Aids Avenue

In het kader van Wereld Aids Dag op 1 december heeft de NTR  de film Aids Avenue uitgezonden; een documentaire waarin de problematiek van armoede, AIDS en geweld in beeld wordt gebracht. Een film over een straat en een aantal van zijn bewoners in de twee na grootste getto van Zuid-Afrika, Khayelitsha in Kaapstad.

Khayelitsha is een uitgestrekte gettowijk aan de rand van het centrum. Geweld, verkrachtingen, straatroof, drugs en aids zijn aan de orde van de dag. Mensen leven onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Zoals Queenie, een blinde vrouw met een dochtertje van elf jaar die is verkracht. En Naughty by Nature, een drugsgebruikende gangster die een openhartig inkijkje in zijn leven geeft. Verrassend genoeg komt president Mbeki ook in de documentaire voorbij. En voetbalt Ruud Gullit met getalenteerde voetballers uit de getto.

Dans onder Vuur

Choreografe Wies Bloemen wordt een jaar in haar obsessieve passie voor de dans gefilmd. Met de voorstellingen van Dansgezelschap AYA schopt ze tegen de schenen van kneuterig Nederland en breekt taboes met onderwerpen als, seks en de dood. Een stuk maken over zelfbevrediging is haar manier om antwoord te geven aan de verheerlijking van pornografie. Maar de choreografe staat onder vuur, zowel privé als professioneel. De makers volgen Wies Bloemen dicht op de huid terwijl zij wordt bespuugd en bejubeld. De documentaire is een ode aan de dans, maar ook een tijdsdocument in een uiterst turbulente tijd. Al 21 jaar houdt Wies zich staande als artistiek leidster van Dansgezelschap AYA. Zij heeft vele talentvolle dansers zien komen en gaan. Eén van haar in het oog springende dansers van dit moment is Dietje, een stoere breakdancer die in Nederland al twee keer kampioen is geworden en ook internationaal furore maakt. Wies drijft hem en de andere dansers tot het uiterste, ze dwingt hen te graven in eigen emoties en ervaringen.

Ontboezemingen

 

Van cupmaat A tot cupmaat G, van moslima tot bosnegerin, van verminkte borst naarborst implantaat, van politica, tot streng gereformeerd, van fashion designer tot moeder.   Allemaal geven ze openheid over de diepere betekenis van de boezem in ‘Ontboezemingen.’ In het NTR, TV Lab programma ‘Ontboezemingen gaan schrijfster Yasmine Allas en programmamaakster Mildred Roethof in een enerverende journalistieke ontdekkingstocht opzoek naar de invloed van de vrouwenborst op mens en maatschappij, wereldwijd. Vrouwenborsten brengen van alles te weeg op seksueel, psychologisch, biologisch en sociaal gebied. ‘Ontboezemingen’ laat zien hoe de boezem gebruikt en misbruikt wordt in het dagelijkse leven. Daarbij illustreren grote tegenstellingen de controverse die de vrouwenborst teweeg brengt. Zowel de zin als de onzin over borsten wordt onthutsend en intrigerend in beeld gebracht. Daarnaast geeft een bekende publicist op eigenzinnige wijze vlijmscherp zijn visie op de impact en invloed van de vrouwenborsten.

The Darkside of Paradise

Correct Raping

Filmmaakster Mildred Roethof maakte in opdracht van de NTR in de Zuid-Afrikaanse sloppenwijk Khayelitsha een indrukwekkende documentaire over het verschijnsel van corrective rape. In Khayelitsha, maar ook in andere getto’s, verkrachten bendes mannen lesbische meisjes en vrouwen om hen te ‘genezen’ van hun seksuele voorkeur. In de film vertellen slachtoffers over de seksuele misdaden die ze moeten ondergaan maar komen ook potentiële daders aan het woord. De vrouwen staan er alleen voor,   zij krijgen nauwelijks steun en begrip. De enkeling die deze gang rape bij de politie aangeeft, wordt eerder als uitlokker (waarom ben je ook lesbisch!) dan als slachtoffer gezien. De makers zijn erin geslaagd om te filmen in de sloppenwijken  waar het onheil zich afspeelt. Funeka Soldaat en andere slachtoffers vertellen er hun huiveringwekkende verhalen. Het wordt pijnlijk zichtbaar, dat het erg slecht gesteld is met de emancipatie en dat de overheid de ogen sluit. In een land waar volgend jaar het voetbalgeweld van de wereldkampioenschappen losbarst, zet deze film alvast een punt op de agenda wat de mensenrechten betreft.

Alles voor de bal

Drie profs: Royston Drenthe, Jordi Hoogstrate en Pascal Heije worden in deze documentaire gevolgd door Mildred Roethof. Verrassend, openhartig en eerlijk geven de drie talenten een inkijk in hun wereld. Niet alleen de voetballers komen aan het woord maar ook hun ouders, zaakwaarnemers en de coach van Jong Oranje, Foppe de Haan. Interessant is de vraag hoe de jonge voetballer Ryston Drenthe zich in Madrid wel of niet staande houdt aan de voetbaltop. Royston Drenthe werd op 8 april 1987 in Rotterdam geboren. Hij werd vernoemd naar de overleden Amerikaanse vriend van zijn moeder. Hij groeide op bij zijn ouders in Rotterdam – Oost en werd lid van Neptunus. Als jongen van acht jaar ging Royston naar Feyenoord, maar daar zag de technische staf geen toekomst in hem, waardoor hij op zijn zestiende overstapte naar Excelsior. Daar werd hij opgepikt door André Wasiman, een ex-speler die het als voetbalmakelaar wilde proberen. Royston was in die jaren een moeilijke, opstandige jongen. Hij hield de topsportklas van het Thorbecke Lyceum voor gezien, omdat hij geen plezier meer had in studeren. Feyenoord was zijn gedrag zat en stuurde hem weg, omdat hij met van alles bezig was, behalve met voetballen…

INNOCENT ANYANWU

De NTR heeft een korte docu over het leven van de in Nigeria geboren profbokser Innocent Anyanwu, uitgezonden, gemaakt door Mildred Roethof. Voor de nog ongeslagen Innocent kan een droom werkelijkheid worden, hij kan Europees kampioen supervedergewicht worden maar lukt hem dat ook. Via veel omzwerving kwam hij naar Nederland. Inmiddels heeft hij een Hollandse vrouw en een zoontje. Hij traint fanatiek en boksen is zijn manier om zijn energie te kanaliseren. Vanuit het Nigeriaanse platteland heeft hij letterlijk zijn leven gewaagd om een nieuwe toekomst te vinden.

Sex Sells

In de 3doc-KRO-documentaire Sex sells doet Mildred Roethof onderzoek naar hoe sommige Nederlandse jongeren tegenwoordig over seks denken. Klopt het dat jongeren seks steeds minder zien als iets bijzonders, iets dat onderdeel is van een relatie? En is het ondertussen handelswaar geworden, een ruilmiddel voor status, aandacht of erger nog voor materiële zaken als een Prada tas of beltegoed voor een mobieltje? Roethof volgt verschillende groepen jongeren in de stad en op het platteland naar hun opvattingen op en rondom de plaatsen waar het allemaal gebeurt.

 

Vrije Radicalen – Ronnie

Steeds meer jongeren maken radicale keuzes in hun leven en lijken te gedijen in het afzetten tegen onze samenleving. Wat beweegt hen, wat zit erachter en hoe gevaarlijk zijn? Ronnie Helena oftewel Heinek’n is een 20-jarige rapper van Kaapverdiaanse afkomst. Ronnie woont met zijn 3 vrienden in de R´damse achterstandswijk Hillesluis. Wapens en illegale activiteiten zijn hem niet vreemd. De documentaire probeert antwoord te geven op de vraag waarom Ronnie zo gek is op het straatleven. Hij leeft in een eigen wereld waar andere regels, normen en waarden gelden. Waarom doet hij wat hij doet, wie is hij, wat wil hij, radicaal denken waar komt dat vandaan, hoe denkt hij over liefde, vriendschap, meisjes en hoe ziet hij zijn toekomst. 

Enkele zinnen uit zijn songs: “Het beest is vrij, ik neem de hele shit over met agressiviteit”  “Kleine tuignegers zien mij als een voorbeeld” “Laat de gunz gaan, ik laat de kogels gaan er is voor een nigger als mij geen plaats in de kerk”

Allemaal Lesbisch

Tijdens de Gaypride was bij de NTR de documentairefilm Allemaal Lesbisch te zien. Mildred Roethof maakt de film in samenwerking met Stichting LetsBeOpen! , platform voor jonge lesbische vrouwen, en Aletta Instituut voor Vrouwengeschiedenis. Allemaal Lesbisch toont de onbekende wereld van jonge, ambitieuze lesbiennes in Nederland. Ze verlangen naar een leven waarin acceptatie van homoseksualiteit vanzelfsprekend is.

 

Als seksualiteit thuis niet bespreekbaar is, als homoseksualiteit uit den boze is, wat doe je dan wanneer je als jong meisje ontdekt dat je lesbisch bent? Want hoe houdt een streng-christelijk opgevoede boerendochter zich staande binnen haar kerkelijke leefomgeving die homoseksualiteit afwijst? Wat drijft een Amsterdams lesbisch icoon om zich in te zetten voor homo-emancipatie en om women only-feesten te organiseren?

Hoe is het voor een uit Marokko gevluchte ex-moslima om altijd achterom te moeten kijken? Met welke beperkingen heeft een lesbische topvrouw in het bedrijfsleven te maken? Hoe stelt een lesbische gedragsdeskundige zich op tegenover haar cliënt, een lesbisch meisje met een verstandelijke beperking? Of, wat doe je als fotomodel wanneer je agent je influistert niet openlijk lesbisch te zijn, terwijl de catwalk in Milaan en New York lonkt?

 

De lesbiennes in de film zijn allemaal sterke vrouwen. We zien hun liefde voor vrouwen, de worstelingen met sociale non-acceptatie, maar vooral hun ongekende wilskracht om een onbelemmerd en liefdevol leven voor zichzelf te creëren. Allemaal Lesbisch maakt de lesbienne anno 2011 zichtbaar in een samenleving waarin je als heteroseksueel over veel situaties nooit hoeft na te denken, maar waar je als lesbienne niet omheen kunt.